5 Şubat 2015 Perşembe

SIFIR

 
            Sıfır  sayısı  ' 0 ' ile gösterilen matematiğin görünmeyen yıldızıdır. Kendi başına hiçbir şey
ifade etmese de yokluğunda da matematik anlamsızdır. Aslında yokluğun simgesi olan sıfır dokunduğu her ifadeyi etkiler. 
          Diğer rakamlardan sonra bulunması onu bir assolist , bir kahraman yaptı. Sayıların başlangıç noktası olan sıfırı ilk olarak El-Harezmi kullanmıştır. Hintliler ise onu boş kalan basamakları doldurmak için yer tutucu olarak görmüşlerdir.
          ' 0 ' sembolünun bulunuşu bir hayli   ilginçtir. Kumun üzerinde hesap yapan hintliler kullandıkları taşı yerinden aldıkların da oluşan yuvarlağın herhangi şeyden hiçliğe gidişi simgeliyordu. Böylece sıfır doğuda güneş gibi yükselmeye başlamıştır.
          Herhangi bir sayının kendinden çıkarılınca kalan sayı olarak bulunan sıfır Roma rakamlarıyla gösterilemeyen tek rakamdır. Sıfır çarpıldığı her sayıyı kendine benzeten , çıkarıldığı yada toplandığı sayıları  değiştirmeyen en ilginç sayıdır.Ama hala sırları bulunan sıfırın çözülmeyi bekleyen en büyük sorusu şudur herhangi bir sayı sıfıra bölünürse sonuç kaçtır? Sıfır türkçeye arabçada sifr hintçede boş anlamına gelen kelimeden türemiştir. 
         Sıfır her ne kadar yokluğun anlamı olsa da matematiğin kalbi de olacaktır.

7 yorum:

  1. 0 ın tanıtımı olan güzel bir yazı olmuş tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  2. Eski Hintliler'de milattan sonra 632 yılından itibaren sıfır için özel bir işaretin kullanılmış olduğunu günümüze kadar gelen belgeler var olduğunu biliyorum.Güzel bir anlatım olmuş tebrikler.

    YanıtlaSil
  3. 0 ile bukadar bilgi gerçekten inanılmaz çok şaşırtıcı olmuş, bizlerin sadece yazıp geçtiğimiz 0 rakamı kendi başına hiç birşeyi ifade etmesede matematiğin kalbi olmasını bekleriz paylaşımın için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  4. 0 sayısı değersiz gibi görünsede günümüze kadar önemli anlamlar temsil etmiştir. Paylaşım için teşekkürler. Her gün mutlaka kullandığımız sıfır sayısına bi anlam yüklediniz.

    YanıtlaSil
  5. Sıfırın bu denli ilgi çekici anlatılabileceğini düşünmezdim doğrusu, tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  6. Matematiğin jokerine dair herşey.

    YanıtlaSil
  7. Sıfır hem kulağa hoş geliyor hem de göze. Hayatımda ilk defa arkadaşlarımın zoruyla istemeye istemeye lisede matematikten kopya çekmiştim. Acemi olduğum için de doğal olarak yakalandım. Ve o kağıdıma kocaman bir sıfır çizdi. İnanın o utancı ve o sıfırın büyüklüğünü hiç unutamadım. Ve bir daha asla kopya çekmeyeceğime yemin ettim. O sıfır benim için çok özeldir yani. Ama bazı durumlarda da sıfırları görmek o kadar güzel ki... Mesela 100 işte sınavlarda bir rakamının yanında iki sıfırı görmek mükemmel. Parada da öyledir. Belli ki sıfır tek başına bir öğrenci için kabus, çift olunca da şahane oluyor. Sıfırı severim. İlginç bir rakamdır da. Anlattıklarınıza da bakılırsa sıfırın hayatı bir muamma. Teşekkürler değerli bilgiler için.

    YanıtlaSil